T.C. Demiroğlu Bilim Üniversitesi ve Florence Nightingale Hastaneleri ile Geleceğinizi Şekillendirin

HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

Dünyada ve ülkemizde, küreselleşmenin, pandemilerin, jeopolitik risklerin, savaşların sonucu olarak demografik yapılarda önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Bunun yanı sıra bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sağlık alanına yansıması ile hastalıkların tanı ve tedavisinde çığır açıcı, takibi güçleşen yenilikler de yaşanmaktadır. Ayrıca bilgi çağının bir sonucu olarak internet ve sosyal medya kullanımı bireylerin sağlık bakım ihtiyaçlarını farketme düzeylerini arttırmış ve bu gereksinimlerin hızla karşılanabilmesi talebine yol açmıştır. Sağlık hizmet ekibinin en önemli bileşeni olan hemşirelere bu kapsamda önemli sorumluluklar düşmekte ve beklenti düzeyinin karşılanması için ileri bilgi, beceri ve hatta uzmanlıklara ihtiyaçları olmaktadır.

Programının Amacı

Nitelikli bakım sunmada ilgili uzmanlık alanına ilişkin bilgi, beceri ve tutuma sahip, bilimsel araştırma yapma, bilgiye ulaşma ve bilgisini hasta bakımında kullanabilme yeteneği kazanmış, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerisi gelişmiş, kanıta dayalı bakım ilkelerini içselleştirmiş uzman hemşireler yetiştirmektir.

Alanında uzman olan akademisyen kadrosuyla “Hemşirelik” yüksek lisans programı, farklı anabilim dallarında uzman hemşireler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğrenciler, dört yıllık lisans eğitimini tamamlayan ve üniversitenin belirlediği diğer kriterleri sağlayan hemşireler bu programa başvurabilmektedir. Yüksek lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, “uzman hemşire” unvanına sahip olmaktadır.

Demiroğlu Bilim Üniversitesi’nde eğitimde yenilikçi model kullanılmaktadır. Bu kapsamda öğrencilerin hem teorik dersleri ve hem de öğrencinin uzmanlaşmak üzere belirlediği ve yönlendiği uzmanlık alanı ile ilişkili klinik deneyimi bir arada harmanlanmaktadır. Yüksek lisans öğrencileri, klinik alanda uygulamaları esnasında edindikleri deneyimleri, derslerini yürüten akademisyenlerin danışmanlığında hasta bakımındaki yenilik ve kanıta dayalı uygulamalar bağlamında tartışma ve pekiştirme olanağı bulmaktadırlar. Böylece Üniversitenin “Sağlık Bilimleri Enstitüsü” tarafından açılan yüksek lisans programıyla geleceğe yön veren ve akademik çalışmalar gerçekleştiren yetkin hemşireler yetiştirilmektedir.

Hemşirelikte yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler, ilgi duydukları alana yönelik farklı alanlarda uzman olabilir. Ardından, aynı anabilim dalında doktora programına başvurarak bilimsel çalışmalarına devam edebilirler. Öğrencilerin lisansüstü eğitimde uzmanlaşma alanları;

  • Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği: Cerrahi hemşiresinin alan hakkında uzmanlık seviyesindeki bilgileri pratiğe dökebilmesi hedeflenmektedir. Bölümde kullanılan teknik ekipmanlar konusunda öğrencilere bilgi verilmektedir. Multidisipliner eğitim modeliyle yardımcı dallar konusunda da yetkinleşen hemşirelerin hastaların fizyopatolojisini en iyi şekilde öğrenmesi ve hasta bakımını yönetmesi sağlanır.
  • Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği: Kadın hastalıkları ve doğum konusunda hemşirelere en güncel akademik bilgilerle desteklenen pratik uygulamalar gösterilir. Gebelik süreçleri, yenidoğan sağlığı, kadın hastalıkları ve tedavide kullanılan ekipmanlar konusunda eğitimler verilir.
  • Çocuk Hastalıkları Hemşireliği: Pediatri hemşireleri, çocukların sağlıklı şekilde gelişmesi, hasta olanların bakımı ve tedavisi konularından sorumludur. Öğrencilerin lisansüstü eğitim süresi boyunca pediatrik bakım konusundaki tüm yetkinlikleri elde etmesi hedeflenmektedir.
  • İç Hastalıkları Hemşireliği: Yetişkin bireylerde iç hastalıklarına dair hem kronik hem de akut sorunların önlenmesi, tedavi edilmesi ve hastaların rehabilitasyonları konusunda eğitimleri kapsamaktadır.
  • Psikiyatri Hemşireliği: Psikiyatri hemşireleri, hastaları ve ailelerini destekleme, hastalara gerekli bakımları uygulama gibi konularda uzmanlaşmaktadır. Bu alanda uzman olan mezunlar yataklı klinikler, poliklinikler ve özel sağlık merkezlerinde çalışabilir.

Programın Özellikleri

Hemşirelik yüksek lisans programı tezli olarak verilmektedir. Bu programı tamamlayan hemşireler, mezun olduktan sonra doktora eğitimine devam edebilmekte ve akademik kariyer için çalışabilmektedir. Yüksek lisans eğitimi programı, toplam 4 yarıyıl sürmektedir. Bu programdan mezun olabilmek için ilk iki yarıyılda 22 kredilik toplam 11 dersi tamamlamak gerekir. Derslerin yanı sıra adaylar uzmanlık alanından bir öğretim üyesinin danışmanlığında bilimsel kriterlere uygun bir yüksek lisans tezi hazırlamaktadırlar.

Hemşirelik yüksek lisans başvuruları, akademik takvim ve kontenjan dahilinde güz ve bahar yarıyılında olmak üzere her sene iki kez alınmaktadır. Kontenjan ve kabul şartları, başvuru döneminde üniversite tarafından yayınlanan ilanla açıklanmaktadır.

Çalışma Olanakları

Lisansüstü eğitimi tamamlayan uzman hemşireler, toplum sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde, tıp merkezlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, ayaktan teşhis ve tedavi hizmeti sunan sağlık kuruluşlarında, evde bakım hizmeti veren kuruluşlarda, acil sağlık hizmetleri alanında, tüm özel ve kamu hastanelerinde “uzman hemşire"," yönetici hemşire", "bölüm sorumlusu" veya "eğitim hemşiresi" olarak çalışabilmenin yanında hemşirelik fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik ve Ebelik Programlarında "Öğretim Görevlisi" olarak da çalışabilmektedir.