Beslenme ve Diyetetik

Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Demiroğlu Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümüne Genel Bakış

Beslenme ve Diyetetik Bölümü, besinlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılması, incelenmesi ve bu etkilerin ömür boyu izlenmesi üzerine kurulu bir bilim dalıdır. İnsanların ve toplumun gerekli ve dengeli beslenmelerini belirleyerek, sağlıklı yaşam için gerekli yönlendirmeler ve tedaviler uygulayan sağlık profesyonelleri yetiştirmektir. Demiroğlu Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu öğrenciler, dört yıllık öğrenimlerinin ardından uluslararası belirlenen nitelikler çerçevesinde ülke ve dünya kültürüne bağlı, etik değerlere sahip, kamu ve özel sektörde görev alacak beslenme ve diyetetik biliminde üst düzey donanıma sahip ‘’Diyetisyen’’ olarak mezun olacaktır. Beslenme ve Diyetetik mezunları, ‘’Beslenme ve Diyetetik Lisans Diplomasına’’ sahip olurlar ve kendilerine ‘’Diyetisyen’’ yada ‘’Beslenme Uzmanı’’ ünvanı verilir. Beslenme, besinlerin fizyolojik ve metabolik görevlerini araştırırken Diyetetik ise beslenme ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenir. Bu bölümü bitiren öğrenciler ayrıca Biyokimya, Anatomi, Fizyoloji, Halk Sağlığı ve Metabolizma dallarında isterlerse lisansüstü eğitime devam edip ’’Uzman Diyetisyen’’ olabilir ya da akademik kariyerlerine daha da devam ederek doktora yapabilirler.

Demiroğlu Bilim Beslenme ve Diyetetik Bölümünde Okutulan Dersler

Beslenme ve Diyetetik dersleri birçok bilim dalını da bulundurur. Bunlar temel beslenme programlarının yanı sıra Sosyoloji, Psikoloji, Fizyoloji, Ekoloji, Anatomi, Mikrobiyoloji,Biyokimya, Biyofizik,Üreme Biyolojisi, Gelişimsel Biyoloji, Gelişimsel Biyoloji, Nörobiyoloji, Genetik, Hücre Sağlık Yönetimi ve Politikaları, İşletme-İktisat, Araştırma Planlama ve Çözümleme, Gıda Kontrolü ve Mevzuatı, Demografik Yapı ve Sağlık, Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları, Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları, Kritik Düşünme Becerileri, İletişim Becerileri gibi birçok dersler de verilmektedir. Bu bölümü tercih edecek öğrenciler ÖSYM tarafından belirlenen sayısal puan türü bölümünden tercih yapabilmektedir.

Demiroğlu Bilim Beslenme ve Diyetetik Bölümünde Sağlanan Olanaklar

Demiroğlu Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde, yüksek tecrübeye sahip ve alanında uzmanlaşmış akademisyenler tarafından eğitim verilmekte olup, bilim ve teknolojinin ışığında profesyonel diyetisyenler yetiştirilir. Bu akademisyenler alanında başarılarını kanıtlamış, çeşitli kitap,dergi vb. yayınları olan 10-20 yıl deneyimleri mevcut eğitim görevlileridir. Türkiye'nin ilk sağlık hastanesi, kuruluşunu 32. yılında olan Grup Florence Nightingale Hastanelerinin bünyesindeki gelişmiş klinik uygulama olanaklarına sahip laboratuvarlarında eğitim almak Demiroğlu Bilim Üniversitesi öğrencileri için, oldukça yüksek avantaja sahip olmak demektir. Üniversitemizde öğrenci odaklı hibrit eğitim modeli uygulanmakta olup, ülkemizin en gelişmiş uygulama, araştırma-geliştirme olanağına sahip sağlık bilimi uygulanmaktadır.Öğrencilerimiz burada öğrendiklerini pratiğe çevirme şansı bulacaklardır. Klinik stajlar, bitirme projeleri ile mezun olduklarında mesleklerini icra etme konusunda zorlanmadan görevlerine başlayabilirler. Ancak öğrenciler zorunlu stajlarını belirtilen süre içinde bitirmek zorundadır.

Beslenme ve Diyetetik Taban Puanları

Demiroğlu Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik taban puanları ve tam burslu olarak 2018 senesinde 314 taban puan ve 139,627 sıralamada öğrenci almıştır. 2019 senesine geldiğimizde bu değer 367 taban puan ve 135,000 sıralamada öğrenciye yükselmiştir. 2020 senesinde 362 taban puan ve 98,051 sıralamada öğrenci alımı sağlamıştır. Beslenme ve Diyetetik sıralama, günümüze geldiğimizde bu değer 2021 senesinde 369 taban puan ve 74,700 öğrenci sıralamasına yükselmiştir. 

Demiroğlu Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik puanları, sayısal puan türünde yarı burslu olarak 2018 senesinde  herhangi bir puan ve sıralama limitine sahip olmamıştır. 2019 senesine geldiğimizde bu değer 252 taban puan ve 414,000 sıralamada öğrenciye yükselmiştir. 2020 senesinde 247 taban puan ve 353,736 sıralamada öğrenci alımı sağlamıştır. Günümüze geldiğimizde bu değer 2021 senesinde 266 taban puan ve 235,000 öğrenci sıralamasına yükselmiştir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Beslenme ve Diyetetik Bölümü nedir?

Beslenme ve Diyetetik Bölümü insan beslenmesini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bölümün ana teması ise hasta insanların beslenmelerini üzerinde durmaktır. Beslenme ve Diyetetik bölümünün amacı besinlerin, insan sağlığı üzerindeki etkilerinin detaylı olarak araştırılması ve bu araştırmalar üzerinden insanların sağlığının iyileştirilmesi ve geliştirilmesini en önemlisi ise korunmasını sağlanmaktadır. İnsanların ve toplumların beslenme yöntemleri ve miktarları, diyet programlarının belirlenmesinin yanı sıra kişiye uygun egzersiz programlarına da yöneltir. Bu bölüm, genel beslenme kurallarının her bir birey için temelde aynı olmasına karşın, beslenmenin her kişinin bireysel özelliklerine göre belirlenmesi gerçeğine dayanmaktadır. Hasta kişinin beslenmesi ve diyet programı, öncelikle sağlıksız beslenme alışkanlıklarının zararlarını azaltmanın yanı sıra hastalığın neden geliştiğini ve sağlıklı metabolizmayı geri kazandırmayı amaçlar. Beslenme ve Diyetetik tek başına bir tedavi şekli ya da ilaç olarak kullanılamaz, ancak olağan tıbbi tedavileri, uygulamaları destekler ve iyileşme sürecini hızlandırarak, hastalıkların tekrarının önüne geçmeye çalışır.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü kaç yıldır?

Beslenme ve Diyetetik Bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır.

Beslenme ve Diyetetik mezunlarının çalışma olanakları nelerdir?

Küresel çapta önemi olan Beslenme ve Diyetetik Bölümü, mezunlarına birçok sağlık kuruluşunda zorlanmadan iş imkanı sunmaktadır. Diyetisyen unvanları ile özel sektör veya kamu kuruluşlarında görev alabilirler. Ülkemizde KPSS sınavı ile her yıl düzenli olarak diyetisyen ataması yapılmaktadır. 1 yıllık süre içerisinde 100 ila 200 diyetisyen ataması yapılmış ve devlete ait sağlık kuruluşlarında göreve başlamışlardır. Diyetisyenler ayrıca kendilerine ait özel bir klinik açarak, bireysel olarak beslenme danışmanlığı yapabilirler. Bu bölüm mezunları ayrıca, Yataklı Tedavi Kurumları Diyetisyenliği, Halk Sağlığı Diyetisyenliği yapabilir. Beslenme ve Diyetetik mezunlarının çalışabileceği kurumlar arasında onkoloji ve diyabet üniteleri, bakım evleri, renal bakım üniteleri, aile hekimliği merkezleri, sağlık ocakları, toplum sağlığı merkezleri, spor salonları, zayıflama merkezleri, yemek firmaları gibi çeşitli sağlık kuruluşları yer alır. Beslenme ve Diyetetik mezunları isterlerse kamu ya da özel eğitim kurumlarında Eğitici Diyetisyen, Öğretmen, Araştırma Görevlisi olarak da mesleklerini sürdürebilir.

Diyetisyenlik Eğitimini Tamamlamış Kişiler Görevlerini Nasıl Gerçekleştirir?

Diyetisyenler göreve başladıklarında hastalarının yağ kitle endeksini ölçerek özel diyet programı hazırlarlar. Haftalık ve aylık kontrollere çağırarak hastalarını takip ederler. Obezite riski olan kişilere beslenme programlarının yanında çeşitli egzersizler önerirler. Hastalarından kan tahlili isteyerek gerekli kontrolleri sağlayıp, yanlış beslenmeye bağlı ortaya çıkabilecek hastalıklar konusunda bilgi verirler. Besinlerin nasıl hazırlanıp pişirilmesi konusunda bilgi verip uygun saatlerde tüketilmesini söylerler. Ülkemizde, kişi başına düşen Diyetisyen sayısı avrupa ülkelerine göre oldukça azdır. Bu demek oluyor ki ülkemizde daha fazla diyetisyene ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de nüfusun yarısı obezite riski altında bulunuyor. Merkezi Kopenhag'da bulunan Dünya Sağlık Örgütünün son yaptığı açıklamaya göre yetişkin insanların yaklaşık olarak yüzde 60’ı aşırı kilolu ve obezite tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Üstelik bu veriler ülkemizin de aralarında bulunduğu bölgede yer almaktadır. Ayrıca Türkiye’nin diyabet, kalp hastalığı ve tansiyon hastalarının verileri de oldukça fazladır. Sağlık Bakanlığı’nın son yıllarda yaptığı araştırmaya göre hastaların başvurdukları kalp-damar, iç hastalıkları, Endokrinoloji gibi branşlarda, doktorlar onları yaklaşık üçte bir oranında diyetisyen tedavisi bölümüne yönlendirmektedir. Bu nedenlerle insanların sağlıklı yaşam algısı yükseliyor ve böylelikle diyetisyenlere duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu veriler Beslenme ve Diyetetik bölümünü seçmek için oldukça yeterli sebepler arasında yer almaktadır.