Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısı altında eğitim veren fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü, yenilikçi eğitim modeline sahip olan bir lisans programıdır. Bölüm derslerinde hem teorik hem de pratik eğitimler verilmektedir. Sayısal puan türünde öğrenci alan bu program, alanında uzman olan ve geleceğe yön veren bilim insanlarının yetiştirilmesini hedeflemektedir. Bu doğrultuda Demiroğlu Bilim Üniversitesi bölüm müfredatında en yeni akademik gelişmelere yer vermekte ve uzman akademisyenlerin danışmanlığında klinik eğitimler sunmaktadır. Verilen eğitimlerle daha önce tanısı konmuş hastaların fizyolojik sağlığının iyileştirilmesini önemseyen, tedaviler geliştirmeyi amaç edinen paylaşımcı fizyoterapistler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Yenilikçi eğitim sistemini benimseyen üniversite, akademik kadrosuyla ilerleyen yıllarda puan sıralamalarında ilk sıralarda yer almayı amaç edinmiştir. 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümüne Genel Bakış

Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde 8 yarıyılda toplam 4 yıl süresince eğitim verilir. Eğitimin ilk iki yılı teorik ağırlıklı, üçüncü ve dördüncü yılı ise pratik ağırlıklı olacak şekilde planlanmaktadır. Öğrencilere kas-iskelet, sinir ve kardiyovasküler sistemlerdeki fiziksel veya fonksiyonel bozuklukların tanı ve tedavisini kapsayan eğitimler verilir. Bu eğitimlerdeki yetkinlik için multidisipliner yöntemler izlenir. Dört yılı başarıyla bitiren öğrenciler “fizyoterapist” unvanı alarak mezun olur. Fizyoterapistler, hastalardaki ağrıyı ortadan kaldırmak, hastanın günlük yaşam aktivitelerini rahatça yerine getirmesini desteklemek, organların fonksiyonlarını sağlıklı hale getirmek üzerine çalışmaktadır.

Öğrenciler, fizyoterapi ve rehabilitasyon dersleri ile aşağıdaki alanlarda eğitim almaktadır:

  • Akut ve kronik ağrı yönetimi
  • Romatizmal hastalıkların tedavi ve takibi
  • Ortopedik rehabilitasyon ve spor yaralanmaları
  • Nörolojik ve nöromüsküler hastalıkların rehabilitasyonu
  • Pediatrik rehabilitasyon
  • Metabolik kemik hastalıkları
  • Konjenital veya edinilmiş eklem ve kemik bozuklukları
  • Yanık sonrası rehabilitasyon
  • Geriatrik rehabilitasyon

Eğitim müfredatı öğrencilerin fizyoterapi uygulamalarının temelini oluşturan fizyolojik, biyomekanik, anatomik, davranışsal ve klinik bilimler ile ilgili bilgileri kazanmasını hedeflemektedir. Aynı zamanda derin bir akademik araştırma anlayışı edinilmesini de amaçlamaktadır. 

Demiroğlu Bilim Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünde Okutulan Dersler

İlk iki eğitim yılında insan anatomisi ve fizyolojisi, psikoloji, sosyoloji ve davranış bilimi, biyomekanik ve egzersiz bilimi ile klinik bilimler dahil olmak üzere fizyoterapinin temelleri işlenir. Mesleğin teorik ve pratik bilgisi, öğrencilerin terapötik beceriler kazanmasına eleştirel teori ve araştırma yöntemleriyle birlikte kanıta dayalı uygulamalar hakkında anlayışa sahip olmasına destek vermektedir. Böylece öğrenciler, sağlık alanında etik araştırma yapma sürecini incelemekte ve en iyi değerlendirme becerilerini geliştirmek konusunda yetkinlik kazanmaktadır. Geliştirilen beceriler, programın üç ve dördüncü yıllarında bağımsız araştırma süreçlerini yönetme, alanda uzmanlaşma konusunda yardımcı olur. Programın üçüncü ve dördüncü yıllarında fizyoterapi değerlendirmeleri ve yönetim stratejilerine ilişkin klinik akıl yürütme ve hasta merkezli araştırmalar ve uygulamaların yer aldığı ders sayısı ağırlıktadır. Uygulamaya dayalı eğitimler, çeşitli ortamlarda deneyimsel öğrenme sağlamakta ve öğrencilerin yönetim becerilerilerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bölüm müfredatının alan dersleri aşağıda verilmiştir:

  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 1. Sınıf Alan Dersleri: Fizyolojiye girişin yapıldığı, kas ve iskelet, dolaşım sistemlerinin fizyolojisinin incelendiği dersler ağırlıktadır. Ayrıca “Fizyoterapi ve Rehabilitasyona Giriş” dersiyle, alanın tanımları, mesleğin gelişimi, fizyoterapistlerin sorumlulukları öğretilir. Bunlarla birlikte ileri anatomi dersleri ile solunum, sindirim, boşaltım, sinir sistemleri ve fizyolojik mekanizmaları anlatılmaktadır.
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2. Sınıf Alan Dersleri: Fizyolojik derslerin yanı sıra normal hareket ve fonksiyonlarla ilgili yetişkinlik dönemine kadar olan eğitimler verilir. Teorik eğitimlerin verildiği bu derslerin yanında tedaviye yönelik bilgilerin verildiği pratik dersler de başlar.
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 3. Sınıf Alan Dersleri: Temel nörofizyolojik yaklaşımlar ve uygulama teknikleri üzerine eğitimler verilir. Ortopedik, pediatrik, pulmoner, ortez, nörolojik rehabilitasyon eğitimleri ve teknikleri öğretilir. Müfredatta sporda fizyoterapi uygulamalarına da yer verilmektedir.
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 4. Sınıf Alan Dersleri: Farmakoloji, kardiyopulmoner rehabilitasyon gibi dersler işlenmektedir. Aynı zamanda akademik becerileri geliştirmek için araştırma yöntemleri dersi de 4. sınıf müfredatında yer alır. Bunlarla birlikte bölümde klinik çalışmalara yer verilmektedir. 

Demiroğlu Bilim Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünde Sağlanan Olanaklar

Demiroğlu Bilim Üniversitesi fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde eğitim dili Türkçe’dir. Ancak öğrencilere ilk iki yılda İngilizce seçmeli dersler verilmektedir. Bunun yanı sıra bölüme yerleşmeye hak kazanan öğrenciler, isteğe bağlı hazırlık sınıfına kayıt yaptırarak lisans programına başlamadan önce bir yıl hazırlık eğitimi alabilmektedir. Aynı zamanda bölüm öğrencileri, üniversitenin sunduğu kütüphane ve öğrenci kulüplerinden de yararlanabilmektedir. Esentepe yerleşkesinde hafta içi 17.00’a kadar hizmet veren kütüphanede ders çalışabilmekte ve derslerine yardımcı kaynakları edinebilmektedir. Esentepe’nin yanı sıra Şişli yerleşkesinde bulunan kütüphane, yılın her gün ve saatinde öğrencilere açıktır. Öğrenciler istedikleri her saat, kütüphaneye gelip araştırma yapabilmekte ve derslerine yardımcı olabilecek ciltli dergi ve kitapları 15 gün süresince ödünç alabilmektedir. Ayrıca öğrenci numaraları ile online veritabanını kullanarak bilimsel makaleler ve daha önce yayınlanmış akademik tezlerle ilgili tarama yapabilmektedir. Online katalog sayesinde öğrencilerin güncel konuları ve bilimsel gelişmeleri yakından takip edebilmesi amaçlanır. Kulüpler ise farklı bölümlerden olan öğrencilerin bir arada etkinlikler düzenlemesine destek verir. Briç, satranç, fotoğraf, doğa sinema ve müzik gibi kulüplerin yanı sıra üniversite çatısı altında bilim ve araştırma kulüpleri de yer almaktadır. Kulüplerle öğrenciler hem sosyal etkinlikler hem de bilim ve sanatsal faaliyetler için teşvik edilir.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Taban Puanları

Bölüm Adı Puan Türü Yıl Kontenjan Başarı Sıralamaları Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Taban Puanları 
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
(Burslu)
SAY 2021 6 243.596 265,08058
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
(Burslu)
SAY 2020 6 270.000 293,75633
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
(Burslu)
SAY 2019 4 104.090 356,65090
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
(Burslu)
SAY 2018 5
94.200
347,69507
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
(%50 Burslu)
SAY 2021 25 --------- ---------
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
(%50 Burslu)
SAY 2020 34 549.000 228,45374
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
(%50 Burslu)
SAY 2019 36 --------- ---------
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
(%50 Burslu)
SAY 2018 8 225.000 269,50443

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir?

Kronik ağrısı olanların, kaza gibi durumlar veya hastalıklar sebebiyle fonksiyonel bozukluklar yaşayanların tedavisini planlayan ve uygulayan uzmanları yetiştiren lisans programıdır. Bölümden mezun olan fizyoterapistler, kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan fiziksel alanlar ve teknikler konusunda uzmanlaşmaktadır.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Kaç Yıldır?

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğrencilerine 4 yıl süresince eğitim vermektedir.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Mezunlarının Çalışma Olanakları Nelerdir?

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun olan fizyoterapistler poliklinikler, halk sağlığı merkezlerinde, spor kulüplerinde ve okullarda uzman olarak çalışabilmektedir. Multidisipliner eğitim sistemi sayesinde alanında yetkin olması hedeflenerek yetiştirilen öğrenciler, pediatri, kadın doğum, kardiyoloji, nöroloji, ortopedi ve acil bakım ünitelerinde de çalışmayı tercih edebilmektedir. Bunların yanı sıra alanda yüksek lisans ve doktora eğitimine devam ederek akademik kariyer de yapabilmektedir.