Ameliyathane Hizmetleri

Ameliyathane Hizmetleri Bölümü

Ameliyathane Hizmetleri bölümü hem teorik hem uygulama olarak eğitimlerin gerçekleştiği bir ön lisans programıdır. Ameliyathane Hizmetleri programının amacı ameliyathane sırasında ve sonrasında cerrahi malzemeler alanında yetkin sağlık personelleri yetiştirmektir. Bölümümüz, TYT puan türü ile öğrenci almaktadır. Bölümde verilen mesleki uygulama eğitimleriyle öğrenciler teknik ve teorik bilgilerini geliştirmektedir. Öğrenci odaklı eğitim modeliyle cerrahi tekniker ya da ameliyathane teknikerlerimiz sağlık hizmeti verebilecek mesleki bilgi ve beceriye sahip olmaktadır. Bölümümüz; mesleki sorumluluğunun bilincinde, iletişim becerisi yüksek, değişen ve gelişen sağlık koşullarına uyum sağlayabilen, ekip çalışmasında verimli ameliyathane tekniklerinin yetiştirilmesinde öncü bir program olmayı hedeflemektedir. İstanbul’da bulunan Demiroğlu Üniversitesi Ameliyathane Hizmetleri Bölümü, staj programlarıyla öğrencileri geleceğe hazırlamaktadır.

Ulusal ve uluslararası bilim arenasında eğitmen kadrosuyla kendini kanıtlamış üniversitemiz, sağlık sektöründe marka olmayı hedeflemektedir. 2006 yılında Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından kurulan Demiroğlu Bilim Üniversitesi, hasta odaklı hizmet sunumu ve öğrenci merkezli eğitim modeliyle dikkat çeker. Sağlık hizmeti verebilecek teknikerler yetiştiren Ameliyathane Hizmetleri bölümümüz, üniversitemiz bünyesinde bulunan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda yer alır. Ameliyathane Hizmetleri Bölümü programı 2 yıllık ön lisans programı vermektedir. Toplam 4 yarıyıldan oluşan bölümümüz; insanlığa ve ülkesine hizmeti görev edinmiş sağlık elemanlarının yetişmesi için nitelikli eğitim vermektedir. Ameliyathane Hizmetleri bölümümüz mesleki, uygulama ve teorik dersleri ile kendini ispatlamıştır. Bölümümüz ameliyathane hizmetleri sıralama olarak tercihlerde 2022 yılında üst sıralarda yer almayı hedeflemektedir.

Ameliyathane Hizmetleri Bölümüne Genel Bakış

Ameliyathane Hizmetleri bölümü 2 yıllık bir eğitim sürecinden oluşur. Ön lisans eğitimi örgün olarak verilmektedir. Eğitim sürecinde teorik ve uygulamalı eğitim modeli uygulanır. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Ameliyathane Teknikeri/Cerrahi Tekniker unvanını almaktadır. Öğrencilere teknik ve teorik bilgilerin yanı sıra klinik eğitimi de verilmektedir. Bu eğitim, hastanenin ilgili bölümlerinde hizmet içi eğitim şeklinde olmaktadır. Mesleki uygulama dersleriyle öğrencilerin yeterli bilgi ve beceriye ulaşması hedeflenmektedir. Ameliyathane Hizmetleri puanları itibarıyla başarılı öğrencileri bünyesine katmaktadır. Öğrencilerimiz 1. yarıyılın sonunda 6 hafta süren bir yaz stajı yapmaktadır. Öğrenciler, yaz stajlarını Florence Nightingale Hastanelerinin ve kamu ya da özel hastanelerin ameliyathanelerinde yapabilme imkanına sahiptir. Bunun yanı sıra stajlar özel endoskopi birimlerinde ve sterilizasyon ünitelerinde de yapılabilmektedir. Öğrencilerimiz 2. sınıfta ise uygulama derslerini hastanelerimizde işlemektedir. Stajlar, teorik ve pratik dersler alanında uzman eğitmen kadrosunun gözetiminde verilmektedir. Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler mezun olmaktadır.

Demiroğlu Bilim Ameliyathane Hizmetleri Bölümünde Okutulan Dersler

Üniversitemiz verdiği eğitimi klinik meslek uygulamaları ve yaz stajları ile pratiğe dökmektedir. Bölümümüzde okutulan dersler, her yıl değişkenlik gösterir. Ameliyathane hizmetleri dersleri birbirinin devamı niteliğindedir:

  • 1. sınıf: Bölümün ilk yılında tıbbi terminoloji ağırlıklı dersler işlenir. Fizyoloji, anatomi, farmakoloji ve akılcı ilaç kullanımı, tıbbi terminoloji, iş sağlığı ve güvenliği, temel mikrobiyoloji, biyomedikal teknolojisine giriş, sterilizasyon ilkeleri, sağlık kurumlarında iletişim hizmetleri gibi dersler verilir. Birçok bölümde olduğu gibi Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil dersleri de verilmektedir. Öğrenciler 1. yılın sonunda bir yaz stajı yapmaktadır. Staj, 6 hafta sürmektedir.
  • 2. sınıf: Bölümün son yılında mesleki ve uygulama derslerinin yoğunluğu artar. Cerrahi hastalıkları bilgisi, anesteziye giriş, hasta güvenliği, meslek etiği, sağlık hizmetlerinde kalite, akreditasyon ve hasta güvenliği, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, ilk yardım, anestezi cihazı - ekipmanları ve uygulamaları, ameliyathane uygulamaları gibi dersler verilir. Bölümümüzde ameliyathane uygulamaları ile sterilizasyon ve dezenfeksiyon dersleri klinik mesleki eğitim dersi olarak verilmektedir. Öğrencilerimiz, edindikleri bilgileri üçüncü ve dördüncü yarıyılda uygulama dersleriyle pekiştirmektedir. Öğrenciler, uzman kadro eşliğinde uygulama derslerini bünyemizdeki hastanelerde yapmaktadır. Öğrencilerimiz aldığı eğitimle Güvenli Cerrahi Uygulamaları, Tanı ve Tedavi Amacıyla Yapılan Girişimler, Asepsi ve Aseptik Teknikler konularında tecrübeli ve donanımlı olmaktadır.

Demiroğlu Bilim Ameliyathane Hizmetleri Bölümünde Sağlanan Olanaklar

Hastanelerimizde ve üniversitemizde bulunan laboratuvarlar ve araştırma merkezleri öğrencilerin erişebileceği şekilde kullanıma açıktır. Birçok dersliğin ve laboratuvarın hastanelerimiz içinde yer alması, öğrencilerimizi hastane ortamına alıştırmakta ve öğrenim süreçlerini hızlandırmaktadır. Öğrencilerimiz 1. sınıftan itibaren teorik ve pratik dersler almaktadır. Üniversitemizde 1 adet kütüphane bulunmaktadır. Geniş dijital ve baskılı kaynak koleksiyonuna sahip kütüphanemiz, öğrenci ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir. Üniversitemize bağlı İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde de kütüphane yer almaktadır. Herkesin kullanımına açık olan kütüphanede, pek çok kitaba ulaşmak mümkündür. Ayrıca okul bünyesinde sportif, kültürel ve sosyal faaliyetlerin yürütülebileceği pek çok kulüp bulunur. Atatürkçü Düşünce Kulübü, Turk MISC, sinema, müzik, satranç, beslenme ve diyetetik, turizm, fotoğrafçılık bunlardan sadece birkaçıdır.

Ameliyathane Hizmetleri Taban Puanları

Demiroğlu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ameliyathane Hizmetleri Bölümü’ne öğrenciler TYT puan türü ile girmektedir. Özel hastanelerin çoğalmasıyla birlikte ameliyathane teknikeri, gereksinim duyulan bir meslek haline gelmiştir. Bu sebeple mezun olan öğrencilerin iş bulma olanakları yüksektir. Burslu ve %50 indirimli Ameliyathane Hizmetleri taban puanları her yıl değişkenlik göstermektedir. Son dört yılın Ameliyathane hizmetleri başarı sıralaması ve puanları şu şekildedir:

  Yıl Taban Puan Başarı Sırası
Burslu 2021 261,67430 662.470
%50 İndirimli 2021 -------------- 1.615.157
Burslu 2020 287,20182 568.124
%50 İndirimli 2020 191,7332 1.683.000
Burslu 2019 264,70982 518.945
%50 İndirimli 2019 227,38843 1.174.521
Burslu 2018 302,00625 387.0000
%50 İndirimli 2018 235,66989 1.047.000

Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Nedir?

Ameliyathane Hizmetleri bölümünün amacı, mesleki becerilerle donatılmış cerrahi sağlık personeli yetiştirmektir. Ameliyathane teknikerleri; ameliyathanede kullanılan tüm cerrahi malzemeleri hazırlamakta ve cerraha ameliyat sırasında asistanlık yapmaktadır. Cerrahi ekibe yardımcı olan sağlık personelleri, yeni bir ameliyat için kullanılan malzemeleri de temizlemektedir.

Ameliyathane Hizmetleri Bölümü ile İlgili En Çok Merak Edilen Sorular

Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Kaç Yıldır?

Ülkemizde ameliyathane hizmetleri bölümü 2 yıl sürmektedir. Eğitim süreci ve staj programı üniversiteler arasında farklılık göstermektedir. Programın dili Türkçedir. Bölümümüz örgün öğretim programı olarak devam etmektedir. Üniversitemizde uygulama ve teorik dersleri verilmektedir. Aynı zamanda öğrenciler mesleki dersler ve uygulama olanaklarıyla tanı ve tedavi sürecinde tecrübe kazanmaktadır. Öğrenciler DGS sınavıyla almış olduğu eğitimi 4 yıllık lisans bölümüne tamamlayabilir. Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Hemşirelik bölümlerine geçiş yapılabilir.

Ameliyathane Hizmetleri Mezunlarının Çalışma Olanakları Nelerdir?

Ameliyathane Hizmetleri bölümünden mezun olan kişiler, Ameliyathane Teknikeri unvanını alır. Teknikerler, sağlık sektörünün birçok alanında çalışma imkanı bulur. Öğrenciler mezun olduktan sonra devlet, özel ve üniversite hastanelerinde çalışabilmektedir. Kamu veya özel pek çok sağlık merkezinin ameliyathane ünitelerinde iş bulabilmektedir. Öğrencilerimiz; merkezi sterilizasyon ünitelerinde, tanı ve tedavinin yapıldığı tüm bölümlerde hekim asistanı olarak sağlık hizmeti verebilmektedir.