T.C. Demiroğlu Bilim Üniversitesi ve Florence Nightingale Hastaneleri ile Geleceğinizi Şekillendirin
Yeni Eğitim-Öğretim Yılı İçin Öğrencilere 10 Tavsiye
1.Başarılı bir öğrenci olmanın hiçbir sihri yoktur: İhtiyaç duyduğunuz beceri ve tutumlar (Hedef belirleme, daha organize olma, daha akıllıca çalışma) herkes tarafından öğrenilebilir. Bunlar üniversite ve iş hayatı için ihtiyaç duyduğunuz aynı beceri ve tutumlardır. Bunları öğrendikten ve uyguladıktan sonra keyif aldığınızı göreceksiniz. Her yeni güne, çok çalışmaya ve kendinize meydan okumaya hazır olarak başlayacaksınız. Arkadaşlarınız ve öğretmenleriniz sizleri bekliyor. Etkili çalışma becerilerini öğrenmek ve değişiminizi yönetmek için, şimdi kendinize bu sözü verin. Hayatınızın önümüzdeki birkaç yılında ne istediğinizi anlayarak eğitiminize başlayın. Okulumuza hoş geldiniz.
2.Hedefinizi Belirleyin: Bir yarışa başladığınızda bitiş çizgisinin nerede olduğunu bilmiyorsanız ne olur? Muhtemelen yanlış yöne doğru koşarsınız. Asla sonuna kadar gidemeyebilirsiniz. Hedef olmadan çalışmakta böyle bir şeydir. Kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemek çalışmalarınız için size yön verir. Bunlar hayallerinize ulaşmanın ilk adımlarıdır. Belirlediğiniz hedefler sizleri motive edecek ve odaklanmanızı sağlayacaktır. Çalışmalarınızda hedefler belirleyerek o hedefe doğru ilerleyiniz. Başarı sizin olacaktır.
3.Derslere Aktif Katılım Sağlayın: Öğrenci olarak okul gününüzün çoğunu (maksimum süre) sınıfta geçirirseniz, yeni öğreneceğiniz birçok bilgiyi daha iyi anlar ve kavrarsınız. Derslere hazırlık, iyi bir tutum ve öğretmenlerinizle olumlu ilişkiler sınıfta geçireceğiniz öğrenme zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilir. Kişisel güçlü yönlerinizi avantaj olarak kullanıp, hızlı öğrenebilir ve başarılı olabilirsiniz. Sınıf ortamına organizasyonel bağlılığınız, hep beraber öğrenme ve başarılı olma konusunda size destekleyici olacaktır.Aklınıza gelen soruları sormaktan çekinmeyin ve anlamadığınız konularda öğretmenlerinizle iletişime geçin. Aktif öğrenme süreci, derslere olan ilginizi ve öğrenme performansınızı artıracaktır.
4.Düzenli Çalışma Alışkanlığı Edinin: Düzenli çalışma, etkili ve verimli bir öğrenme sürecinin önemli unsurları arasında yer almaktadır. Günlük ve haftalık programlarınızı tasarlayın ve bu programlara uymaya gayret gösterin. Unutmayın ki, zaman yönetimini yapabilmemiz bizler için çok önemlidir. Evde oluşturacağınız ve uygulayacağınız çalışma takvimi daha verimli öğrenmenize katkı sağlayacaktır.
5.Sağlığınıza Dikkat Edin: Fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı olmanız, akademik öğrenme sürecinizle doğrudan ilişkilidir. Düzenli bir uyku saati belirleyin ve yeterli düzeyde uyuyun. Yeterli ve dengeli beslenme tüketim ve enerjinin anahtarıdır. Düzenli yemek saatleri belirleyin; meyve, sebze, protein ve sağlıklı karbonhidratlar gibi temel besinler yönünden zengin beslenme planınızı uygulayın. Düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin, sporu yaşamınızın bir parçası haline getirin.
6.Sosyal ve Duygusal Destek: Öğrenme yolculuğunuzda ruhsal sağlığın önemini anlayın ve buna öncelik verme yöntemlerini edinin. Bireysel olarak değişik kültürden, bölgelerden gelmiş olabilirsiniz. Alışma, öğrenme, adapte olma süreci olağandır. Aileniz, arkadaşlarınız ve öğretmenleriniz, destek alabileceğiniz kişilerdir. Her türlü sorununuzda kendinize yakın hissettiğiniz bu kişilerden, ihtiyacınız olduğunda yardım istemekten çekinmeyin
7.Yeni Şeyler Deneyimler Elde Edin: Öğrenci kulüpleri ve etkinlikler, sizlere çeşitli beceriler kazandırmaktadır. Bu yüzden, çeşitli alanlarda elde edeceğiniz deneyimler sizler için çok kıymetli olacaktır. Organizasyonlar içinde yer almak akademik ve kişisel başarılar için gereklidir. Bu faaliyetler, zamanınızı daha etkin kullanmanıza, stresi azaltmaya, performansınızı artırmaya ve yaşamınız boyunca sizlere fayda sağlayacak özelliklerin oluşmasına yardımcı olacaktır.
8.Kendinize Vakit Ayırın: Rutin çalışma temposunda kendinize zaman ayırarak; hobilerinize, sevdiklerinizle vakit geçirmeye ve dinlenmeye özen gösterin. Yeni bir hobi denemek yeni bir keyif ve kişisel gelişim duygusunu ortaya çıkarabilir. Bu keşif, aynı ilgiyi paylaşan diğer öğrenci arkadaşlarınızla bağlantı kurmaya ve yeni bir topluluk oluşturmaya da yol açabilir. İlgi alanlarınızı keşfedin ve uygulamalar yapın. Bu faaliyetler sizleri psikolojik olarak ta iyi hissettirecektir.
9.Olumlu Bir Tutum Sergileyin: Her zaman olumlu düşünmeye çalışın ve karşılaştığınız problemlerle başa çıkmak için çözüm odaklı olun. Öğrenme tutkunuzu canlı tutmak, zorluklar ne olursa olsun ilginizi ve motivasyonunuzu korumak için temel taktikler geliştirin.
10.Kişisel Becerilerinizi Düşünün ve Öğrenme Becerilerinizi Artırın: Öğrenme ve gelişim sadece yeterlilikler ve etkileyici bir özgeçmişle ilgili değil, aynı zamanda kişisel olarak nasıl geliştiğinizle de ilgilidir. En güçlü kişisel özelliklerinizin ne olduğunu ve nasıl daha ileriye gitmek istediğinizi düşünmek de aynı derecede önemlidir. Yeni bir öğrenme ortamının parçası olmak bunu yapmak için mükemmel bir fırsat olabilir. Etkili bir öğrenci olmak için becerilerinizi geliştirmek, gerçekte ne öğrendiğiniz kadar önemlidir. Eğitim aldığınız uzmanlık alanınıza bağlı yöneteceğiniz temel faaliyetler, öğrenme sürecini hızlandırmaya ve gerçekten önemli olan kısımlara konsantre olmanıza yardımcı olacaktır.
Bu dönemde, başarılı ve keyifli bir öğrenim hayatı geçirmenizi dilerim. Unutmayın ki her adım, sizi hedeflerinize bir adım daha yaklaştırır.
Sevgiler,
Dr. Öğretim Üyesi Hacer CANATAN